El bloc com a estratègia de màrqueting digital

Bloc com a estratègia de marketing digital

El bloc és un instrument essencial dins el màrqueting digital d’avui dia. Forma part del màrqueting de continguts i tothom ha sentit a parlar-ne. Els blocs, i el contingut dels seus articles, estan a l’ordre del dia de tots els departaments de màrqueting d’empreses consolidades i, també, són el projecte de milions de persones que volen tenir paraula dins el vast món d’internet.

Al nostre article anterior, La importància de tenir presència a internet, vam descriure el bloc com a part de l’estratègia de màrqueting digital.

Però, que és un bloc? Com és que ens pot ajudar a guanyar clients potencials? En aquest article ressaltarem les seves qualitats i assenyalarem els perills de tenir un bloc abandonat o amb contingut inapropiat.

Què és un bloc?

Un bloc és una publicació digital d’articles amb el propòsit d’informar els usuaris que el visiten sobre temes específics. Els articles inclosos en un bloc solen ser curts, informen sobre temàtiques concretes i han de ser fàcils de llegir pel públic al qual van dirigits.

Hi ha molts tipus de blocs: professional, corporatiu, personal, videobloc (vlog), fotogràfic, etc. Cadascú tria el que millor s’adapta a la seva estratègia.

Hi ha software específic per realitzar cada tipus concret de bloc. Si teniu dubtes sobre quins programes fer servir a l’hora de crear el vostre bloc, no dubteu en consultar-nos. O, si rebem moltes consultes sobre un programa en concret, escriurem un article referent.

Qualitats del bloc

La millor qualitat d’un bloc és que permet una rapidíssima difusió de la informació donada. Aquesta ràpida difusió es fa mitjançant els vincles amb les xarxes socials o d’altres eines com el feed (canal web).

Aquest dinamisme que permet el bloc fa que, diàriament, es generi una gran quantitat de contingut nou arreu del món. D’aquesta manera, es genera com una mena de quadern de bitàcola a escala mundial. Un diari del món on queden escrites les paraules de milions de persones sobre tots els temes haguts i per haver.

Això resulta interessant per diverses raons. En l’àmbit social, el bloc et permet interactuar, a través d’internet, escrivint comentaris sobre els articles que t’interessen. Per tant, hi pot haver un enriquiment cultural. Però alhora, resulta interessant estadísticament. Recordem que Google Analytics ens ofereix, de manera gratuïta, una fantàstica eina per generar estadístiques d’estudi i conèixer diversos aspectes dels usuaris que visiten la nostra web.

Que pot aportar un bloc a la meva empresa?

El bloc té una doble funció: informar a l’usuari i repercutir en el posicionament de la pàgina web. Per això, el bloc és un instrument essencial dins el màrqueting digital d’avui dia.

Tenir un bloc pot ajudar-nos a posicionar bé la nostra pàgina web dins els motors de cerca. Si el bloc està ben fet, cada article serà un nou recurs per ser trobats en més cerques segons les consultes dels usuaris. Per això, els articles han de tenir el clar objectiu d’apuntar cap als interessos dels possibles usuaris que puguin visitar la nostra web.

També serà imprescindible, com en tota estratègia comercial, fer un estudi previ del tipus de client a qui va dirigida la nostra empresa. Digitalment, i segons els múltiples possibles interessos dels nostres clients potencials, podrem elaborar un bloc ple d’articles útils per donar-nos a conèixer.

Però, haurem de tenir en compte que, el contingut del bloc és una part molt important i delicada que formarà part de la nostra pàgina web i de la nostra marca, per tant, podrà repercutir també en la nostra reputació. Haurem de pensar en el contingut que volem que aparegui al nostre bloc com a part de la nostra estratègia. I oferir sempre un contingut de qualitat segons el nostre grau d’experiència.

Però alhora, molts empresaris de comerços locals es pregunten per què han d’incloure un bloc a la seva pàgina web. A priori, sembla que no tingui cap mena de sentit començar a escriure articles si la nostra activitat empresarial és, per exemple, la venda al detall d’articles per a la llar, la fusteria o l’apicultura.

Però, sí que té sentit escriure un bloc, i sí que ens ajudarà a captar nous clients o, el que és igualment important, mantenir i fidelitzar aquells que ja han confiat en nosaltres. Com? Amb un article? Doncs si, a la gent li agrada estar informada de primera mà millor que de segona.

Un client vol estar ben informat del que compra. Oferir-li informació professional és sempre un reclam extra.

Posem un exemple específic:

Un apicultor obre un bloc i comença a escriure articles ben argumentats sobre les propietats de la mel, el pròpoli o sobre la famosa invasió de les vespes depredadores asiàtiques. Aleshores, un client potencial que busqui per internet informació sobre mels de qualitat o sobre plagues de les abelles, trobarà més fàcilment l’empresa d’aquest apicultor. Això es deu, per explicar-ho de manera senzilla, a un increment del ventall de “paraules clau” per les que podem ser trobats a internet. En realitat, és un mecanisme més complex, però a afectes pràctics això és en el que haurem de pensar a l’hora de crear el contingut del nostre bloc.

Perills de tenir un bloc abandonat o amb contingut de poca qualitat

Un bloc requereix una adequada tria de contingut per cada article, que aquest contingut sigui de qualitat i fer manteniment del contingut que ja ha estat creat i publicat. Tot això es pot traduir en una inversió de temps i de diners. No és una tasca fàcil. Per això hi ha professionals que es dediquen exclusivament a la creació de continguts.

Si no hi ha aquesta inversió necessària, el resultat pot ser perjudicial per al posicionament de la nostra web, o, inclús, per a la reputació de la nostra marca.

Un contingut inadequat, copiat, poc elaborat o obsolet ens farà baixar de posició dins els motors de cerca. Google, per exemple, penalitza aquest tipus de contingut. El grau d’experiència del creador de continguts també és un dels aspectes a tenir en compte. Per exemple, no podem escriure un article donant consell mèdic si no som professionals d’aquest sector. Però, el creador de contingut sí que podrà buscar supervisió i aval professional sobre allò que escriu, sempre donant a conèixer aquesta informació.

Una altra professió que ha esdevingut dins el màrqueting digital, són els assessors i avaluadors de pàgines web. La seva tasca és qualificar pàgines web segons el seu propòsit i contingut, sempre buscant que l’usuari tingui una experiència satisfactòria quan visita aquella pàgina web.

Google ha elaborat unes normes i directrius que tot creador de pàgines web o de contingut ha de seguir per tal de ser trobats, indexats i qualificats dins internet.

La creació de contingut per a blocs és una eina molt potent si es fa servir de manera adequada. Era d’esperar que, tota aquesta generació de continguts de tota mena, trobessin un filtre de qualitat. D’aquesta manera es pot protegir, una mica més, a l’usuari de trobar continguts maliciosos o fraudulents.

Esperem que us hagi resultat útil aquest article. Si teniu alguna pregunta, no dubteu en consultar-nos.

Anna Garcia
Col·laboradora d’Activions. Filòsofa especialitzada en història de la ciència i de la tècnica. Li fascina l'escriptura, la lingüística i la traducció dins el món digital. Ha estat professora d'anglès, internet, edició i xarxes socials. El que més valora són els seus fills i la vida mateixa, per això, ha decidit dedicar el seu temps a la creació i redacció de continguts per a blogs i pàgines web, ja que ha trobat en aquesta professió una deliciosa confluència de les seves passions. Els seus hobbies són l'art, els videojocs, les abelles i l'escalada.

Altres articles

Com generar trànsit a la nostra web?

Com generar trànsit a la nostra web?

Amb l'increment de la competència en la xarxa, la professionalització i les tècniques que apareixen cada dia, cada cop és més difícil aconseguir que les persones visitin la nostra web. Apren com generar trànsit a la teva web amb deu consells pràctics.
botiga online

L’imparable creixement de la botiga online

En els últims anys el creixement de la botiga online i comerç electrònic s’ha avaluat imparable per organismes com la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).
Per a què serveixen les xarxes socials

Les xarxes socials són per relacionar-se, no per anunciar-se

Moltes empreses estan utilitzant les xarxes socials amb la mateixa mentalitat que utilitzen per a la resta d'eines de comunicació de l'empresa. L'organització que avui no es relaciona està perduda.
És realment necessària una web?

És realment necessària una web?

Aquesta pregunta de vegades ens la solen fer: És realment necessària un web? Normalment davant la majoria de preguntes professionals, la meva resposta sol ser "depèn".
Perqué és important la fitxa d'empresa de Google My Business

Què és la fitxa d'empresa de Google My Business?

Google My Business és una eina gratuïta que permet crear una fitxa d'empresa per a qualsevol negoci. Google ha posat a disposició de qualsevol usuari una nova manera de donar a conèixer un negoci a través d’internet. 
La importància de tenir presència a internet

La importància de tenir presència a internet

La presència a internet s'ha convertit en un dels aspectes més rellevants del màrqueting empresarial actual. Tota empresa ha de valorar el nivell d'implicació que ha de tenir en el sector digital pel correcte desenvolupament de la seva marca.

Uneix-te als nostres clients satisfets
Uneix-te als nostres

Clients satisfets

que valoren la feina ben feta

"Van captar la idea de pàgina web que jo volia, i no solament la van encertar, sinó que la van millorar i potenciar fins el màxim"

Carme Rovira | www.scastella.com

"Excel·lents professionals, molt implicats en el seu treball i amb un alt grau d'independència per gestionar situacions complexes amb rapidesa i extremadament bé."

Héctor Shekerdemian | Bartech

"Gràcies a Activions, ens trobem més a prop dels nostres clients i prospectes. Estem altament satisfets amb els resultats."

Mª del Rosario Pinzón | Online IT

"Sempre que hem necessitat suport, han estat presents per recolzar-nos"

Mª del Rosario Pinzón | Online IT

"No només són bons dissenyadors web, sinó que a més tenen una visió estratègica que permet que el treball final es lliuri impecable"

César T Gil | Avanzia Marketing

"Ens ha desenvolupat diverses webs i sempre han estat amb un disseny i funcionalitat excel·lents. Vaig quedar sempre molt conforme i és altament recomanable."

Héctor Shekerdemian | Bartech

"Van comprendre les nostres necessitats de tal manera, que àgilment aconseguim cobrir les nostres expectatives i més"

Mª del Rosario Pinzón | Online IT

Va fer una feina magnífica i estem encantats amb el seu treball. Molt apreciat i molt recomanable.

Vincent Freeman | Vincent Freeman Antiques

"Ens han dissenyat una plataforma web molt amigable amb l'usuari i fàcil d'utilitzar per a nosaltres"

César T Gil | Avanzia Marketing

"Totes les petites coses que anaven sortint les van anar solucionant i polint fins a arribar a l'estat final de realització. El meu grau de satisfacció pel seu treball és un 10"

Carme Rovira | www.scastella.com

Descobreix els nostres projectes

Contacta amb Activions
Ens encantaria conèixer el teu projecte

Contacta amb nosaltres

i t'explicarem com et podem ajudar

Contacte amb nosaltres